Tuesday, July 8, 2014

Bagaimana Vivix Berfungsi ? - Mekanisma 2 (Genetic Regulator - Melambatkan Penuaan)


Satu kajian terkini menunjukkan bahawa kandungan bahan-bahan di dalam Vivix mampu mengaktifkan genetic regulator yang membantu melambatkan proses penuaan sel.

Jadi.. apakah kunci utama genetic regulator dan apa kepentingannya ?
Genetic regulator utama dikenali sebagai Nrf2 dan penting dalam tindakbalas antioksidan. Nrf2 mampu menghasilkan gen penting untuk memerangi oksidatif dan keradangan dengan cara mengaktifkan tindak balas dari badan sebagai perlindungna. Nrf2 mampu melindungi kita dari pelbagai komplikasi berkaitan oksidatif walaupun dalam keadaan di mana antioksidan dari pemakanan (sumber vit C dan Vit E )telah gagal.

Semasa muda, tekanan dari alam sekitar (contoh dari makanan berlemak) akan mencetuskan tindakan dari Nrf2 yang mana akan mengaktifkan pertahanan antioksidan dan menyebabkan tindak balas imun. Semakin berusia, Nrf2 penghasilan Nrf2 akan berkurang dan mekanisma perlindungan badan akan semakin perlahan.

Kajian klinikal rawak telah dijalankan di State University of New York, Buffalo dengan menggunakan Vivix. Hasilnya menunjukkan bahawa Nrf2 meningkat secara mendadak dalam masa 3 jam pertama selepas mengambil makanan yang berlemak tinggi Dalam kajian yang sama, didapati juga kadar keradangan didapati hampir tidak meningkat.

Ini menunjukkan bahawa Vivix mengaktifkan gen Nrf2 yang mana akan mengaktifkan mekanisma antioksidan dan pertahanan badan, mekanisma detoksifikasi, mekanisma sistem imun, mekanisma anti-tekanan (anti-depression) dengan tindakan pengambilan makanan tinggi kandungan lemak. Mekanisma yang diaktifkan juga adalah mekanisma yang sama yang mampu melambatkan penuaan sel dan mengurangkan risiko penyakit degeneratif.

Jika Vivix mampu melindungi kita dari kerosakan akibat pemakanan yang tinggi kandungan lemak, fikirkan... bagaimana ia mampu memberi kesan dalam melambatkan proses penuaan dengan hanya menggabungkan amalan pemakanan dan gaya hidup yang sihat. :-)


Rujukan:

1.  Li W, Kong AN.  Molecular mechanisms of Nrf2-mediated antioxidant responses. Mol Carcinog 2009;48(2):91-104.

Bagaimana Vivix Berfungsi ? - Mekanisma 1 (Mengatasi kerosakan DNA)
Bagaimana Vivix Berfungsi ? - Mekanisma 2 (Genetic Regulator - Melambatkan Penuaan)
Bagaimana Vivix Berfungsi ? - Mekanisma 3 (Penghasilan Tenaga Selular)

Bagaimana Vivix Berfungsi ? - Mekanisma 4 (Pengurangan Pengumpulan Protein AGE ) - Anti Penuaan



Hubungi saya segera :
Fb : Marsyithah Khidzir
Email : foxnike@gmail.com
SMS/WhatsApp/Telegram : 012-3252171

No comments:

Post a Comment