Friday, February 12, 2016

Singgah Sebentar Janda Baik The Riverside

Sempena cuti panjang Tahun Baru Cina, seminggu kami cuti sekeluarga. Balik Beserah meraikan majlis sambut menantu Ateh budak budak ni.

Majlis kecil kecilan saja meraikan pengantin dan keluarga pengantin perempuan dari Banting.

Family decide buat majlis makan malam saja. Bermula jam 9 malam hingga 11 malam. Buat kecil kecilan, jemputan pun saudara terdekat saja setakat sepupu sepapat sekitar yang berdekatan.

Kami berada di Beserah dari Sabtu hingga Khamis. Hari Khamis kami bertolak balik ke Putrajaya, tapi bila sampai Temerloh, lain pulak jadinya. Abahnya tiba tiba dapat idea nak singgah Janda Baik. Saja jalan jalan ambil angin je katanya.

Maka bermula jam 4 petang kami mula masuk simpang Janda Baik. Permulaan simpang nampak macam lorong entah ke mana. Kiri kanan hutan berdaung. Drive masuk dalam lagi baru la nampak rupa ada penempatan.

Asalnya kami plan nak singgah je, tapi tiba tida berhenti sekejap tepi sungai kebetulan lokasi chalet The Riverside. Nampak timing pun dah lewat n rasa malas dah nak turun, kira2 duit cash, ada la sikit. So kami decide nak call terus kut ada chalet kosong untuk check in.

Alhamdulillah.. tuan tanah cakap ada kekosongan. Lagi pulak ni tengah minggu. Masih kosong most of the chalet.

Kami ambil chalet dengan queen bed n tv. Sewa RM110.00/sehari. Sesuai la dengan budak budak ni. Tak boleh nak ambil pondok je sebab tak bawak kelengkapan camping. Hehehe..

Masuk chalet, letak barang n lepas tu kami keluar cari dinner sekejap. Ada kedai kat simpang utama. Situ ada gerai makan dan juga kedai runcit. Nak apa semua ada.

Sambil menunggu dinner, masuk kedai runcit sekejap untuk beli sabun, ubat nyamuk dan sedikit makanan buat alas perut kut anak anak lapar.

Malam tu kami tidur aman tanpa gangguan serangga (sebab dah pasang Fumakilla). Kalau tak.. budak budak ni asyik la menjerit bila seranggan hurung i-Pad derang sebab bercahaya. Hahaha...

Esok pagi kejut anak anak bangun awal. Kami turun mandi sungai takla awal sangat, dalam jam 9++ gitu. Air sejuk sangat sangat. Kami semua turun sungai pakai baju tido semalam je. Jimat baju dan elak kesejukan melampau masa mandi nanti.

Adek dan Kakak seronok sangat dapat mandi sungai. Katanya sungai lagi best dari swimming pool. Haaa... baru tau penangan mandi sungai !

Jam 12 tengahari kami check out. Tapi sebelum check out, sembur perfume Dexandra seluruh bilik dulu bagi hilang bau ubat nyamuk Fumakilla. Sebab baru terbaca syarat sewa bilik tak boleh masak, pasang lilin atau pasang ubat nyamuk dalam chalet. Hehe..

No comments:

Post a Comment