Monday, December 21, 2015

Business online saya

Semakin ramai yang merungut masalah kewangan sekarang ni.
Ramai dah mula fikir-fikir nak cuba berniaga. Tapi most of us akan rasa down bila fikir masalah modal pulak.
Ni saya nak share cara business online saya.
Saya ada 3 business online. Tapi 1st yang saya fokus adalh Shaklee. Dah 3 tahun buat Shaklee. Biasalah ada naik dan turun. Tapi at least setiap bulan ada extra cash dari business Shaklee ni.
Ketiga tiga business saya tak perlu banyak modal. Hanya yuran (bagi shaklee) seumur hidup saja.
Perkara pertama yang perlu kita buat adalah guna sendiri dulu produk yang akan kita nak jual. Bila dah feel dan rasa kelebihan produk baru ada semangat nak jual.
Sambil guna kita promote kat rakan rakan, kat fb, kat IG, blog...
Orang akan bertanya dan akan mula order.
Once customer confirm payment, saya akan proses order customer secara online. So kat sini tiada keperluan untuk kita simpan stock banyak kat rumah. Cuma kena rajin promote je.
Ada faham ? Kalau tak faham, dialu alukan kontek saya personally untuk sebarang pertanyaan.
Oh.. bagi yang minat business shaklee,  online coaching akan diberikan khas untuk mereka yang betul betul berminat.
WhatsApp 0123252171 #Marsyithah #ShakleePutrajaya #shakleeMalaysia #sayaBusinessShaklee
Online Business paling simple. Modal kurang RM100. Shaklee Independent Distributor

Supplement Set Kurus Bajet Plus

Shaklee Set Kurus Bajet Plus.

Lecithin mengemulsi dan mengasingkan lemak.

Herblax membantu clearkan usus dalam 8 jam.

Alfalfa untuk detox badan, kurangkan sembab (gemuk air) dan membantu mengawal nafsu makan.

WhatsApp 012-3252171 #Marsyithah untuk #hargaistimewa .

#shakleeindependentdistributor #shakleeMalaysia #ShakleePutrajaya #shakleeCyberjaya #ShakleePresint11 #shakleePresint9 #poslajuseluruhmalaysia

Monday, December 14, 2015

Baju sekolah ? Duit Belanja ? Makan apa ?

Siapa sini anaknya bakal masuk tahun 1?
Mesti gelabah kan ? Tak tau apa nak expect  nanti.

Antara perkara yang perlu difikir bila anak masuk sekolah:

  1. Berapa helai uniform sekolah dan uniform KAFA ?
  2. Beg sekolah, Beg KAFA, Beg Transit (kalau ada).
  3. Jam berapa nak kena mula gerak hantar anak sekolah.
  4. Jam berapa nak kejut anak bangun.
  5. Sarapan pagi apa nak masak.
  6. Waktu rehat anak nak makan ape.
  7. Berapa duit belanja anak setiap hari.

........

Pengalaman saya tahun lepas.... ada soalan di atas yang saya rasa kita sebagai parents yang first timer anak masuk tahun satu over expacted.

1. Uniform sekolah & KAFA - excited punya pasal, bulan 11 minggu pertama start cuti sekolah kami dah jelajah mall dan pkns. masa tu baju-baju sekolah masih belum dijual lagi. Excited punya pasal, maka beli la 1 set baju kurung sekolah. Kain cotton dan harga lebih kurang RM70++ sepasang (belum masuk tudung sekolah lagi).
Selang 2 minggu, pegi beli lagi sepasang brand canggih. Cotton jugak.
Lepas tu Kakak Ipar ada sedekah 2 pasang baju dan kain sekolah, baju cotton dan kain sedikit licin.

Nak dekat dekat buka sekolah, kami pegi cari 2 helai kain coklat untuk kelas KAFA petang dan sedikit licin.

Jadinya sekarang dah ada 4 helai baju putih, 4 helai kain biru, 2 helai kain coklat.

Tapikan.... anak tak berapa selesa dengan kain biru yang tebal dan keras. Sudahnya anak just pakai kain biru yang licin tu je. Katanya selesa dan tak panas.

So kami hanya duk ulang pakai yang dia selesa ajelah. Kain biru yang 2 helain baru tu langsung dah tak pakai.

Kasut minimum 2 pasang. Stokin biar lebih. 6 pasang pun takpe. Tak tahan stokin asyik hilang sebelah. hahahaha.....

2. Beg Sekolah - Rasanya tak perlulah beli beg besar beroda bagai. Cikgu kelas memang bagi jadual, so kita parents boleh isi buku-buku ikut jadual. Jangan jadi macam kami, beli beg beroda hampir RM100++, tapi sudahnya tak sampai 3 bulan , zip rosak gitu je. So kami recycle balik beg tadika tahun lepas. Boleh je pakai sampai habis tahun. Lagi pun kalau beli beg beroda, anak susah nak bawak naik tangga dan kadang-kadang dia merasa nak pikul beg jadi sukar sebab tak selesa palang beli/plastik belakang beg tu. Kita sendiri pun as parents rasa sakit bila pikul beg yang terhalang besi, apa lagi anak kita kan ?

Untuk beg KAFA dan beg transit, kami beli aje beg biasa-biasa kat pasaraya. Senang dan ringan.

3. Jam berapa nak gerak hantar anak sekolah ? Jam berapa anak perlu bangun ?
Kejut anak - 6.15
Siap mandi & Sarapan - Paling awal jam 7.00, paling lewat jam 7.20 . Takpela kan dah sekolah pun belakang rumah je. hehe..

4. Sarapan pagi anak ? - Takde masalah bagi kami. Tak perlu hidup api dapur pun. Hahaha.... setiap pagi sarapan segera je. Sori yer... bukan cereal conflakes ker apa. Benda mcm tu tak kenyang dan tenaga cepat aje habis.
Sarapan pagi senang je. Just minum 2 sudu Mealshakes dengan susu atau milo atau apa saja jus feveret anak.

5. Waktu rehat anak makan ape ? - Yang ni pun mula-mula saya risau. 1st day sekolah...punya la risau anak tak dapat makan. Parents pulak lebih ramai dari murid beratur kat kantin. hehehe.. bagi memudahkan.. 1st day biarlah cikkgu-cikgu yang ajarkan anak beratur. Biar derang ambil pengalaman beli makanan dengan acik kantin. Mak ayah duduk tepi tengok je. Tapi kalau boleh sediakan bekal jugak. Mana la tau kut la 1st day tu anak beli kuih seketul je, dah tu air pun tak sempat beli sebab kantin sesak sangat dengan parents dan murid-murid lain. Siap siap bekal nasi goreng ker... kuih cokodok ker...

6. Berapa duit belanja ? - RM3 untuk sesi pagi rasanya dah cukup. OK la setakat nak beli milo ais dengan nasi ayam pinggan kecik. Dan pastikan juga kita audit balik apa dibelanjakan masa di sekolah. Dari situ kita boleh tau anak kita ni pandai urus duit atau tak. Atau mungkin ada murid lain ambil kesempatan.

Gitulah sikit sebanyak panduan buat 1st timer parents anak masuk darjah satu dari pengalaman saya. Mungkin dapat memberi manfaat.

Kisah hari pertama anak tahun satu ? Huhu.. nantilah kita cerita. Yang tu agak panjang jugak. Macam macam kisah tau. hahaahaa..

Wednesday, December 9, 2015

Harga Promosi Shaklee Collagen Powder

PROMOSI SHAKLEE COLLAGEN POWDER sepanjang Disember 2015.

Wasap : 012-3252171 #Marsyithah
#shakleePutrajaya
#shakleePresint11
#shakleeCyberjaya
#shakleeUPMserdang
#collagenmurah #shakleecollagenpowder #hargadiskaunmurah #hargapromosi #kolagen #CantikJelita #jeragat

Monday, December 7, 2015

Set Diet Pilihan

Ramai antara kita masih tidak tahu apa kelebihan set diet Shaklee.
Masih ramai yang berfikiran boleh cepat kurus dengan hanya mengambil 1 produk supplement sahaja.
Di sini saya ingin berkongsi pilihan pilihan set diet Shaklee yang digemari pelanggan.

Set Diet Supplemet Shaklee

Set diet Shaklee terbahagai kepada 4 kategori (A-D). Setiap pilihan mempunyai kelebihan masing masing. Sudah pasti pilihan yang paling minima memberikan impak yang juga minima; melainkan badan seseorang itu tinggi metabolisma dan juga sering bersenam dan menjaga pemakanan.

SET A :
- Lecithin (sahaja)

SET B:
- Lecithin
- Alfalfa

SET C:
- Lecithin
- Alfalfa
- ESP/Cinch Shake

SET D:
- Alfalfa
- ESP/Cinch Shake
- Omegaguard

Setiap jenis supplement memberikan fungsi yang berlainan

  1. Lecithin : Bertindak sebagai pemecah dan pembakar lemak/kolesterol. Lecithin juga membantu mengasingkan lemak dari makanan yang kita makan sebelum diserao oleh badan.
  2. Alfalfa : Membuang toksin dalam badan dan mengawal selera makan.
  3. ESP / Cinch Shake : Membina otot yang sihat bagi membantu membakar tanaga dan juga elak kulit menggelebeh apabila mula turun berat badan.
  4. Omegaguard : Membantu proses pembakaran lemak sedia ada dan juga menukar lemak menjadi tenaga sekaligus elak badan mengidam makanan (craving)



Hubungi saya segera :
Fb : Marsyithah Khidzir
Email : foxnike@gmail.com
SMS/WhatsApp/Telegram : 012-3252171

Sunday, December 6, 2015

Perlu ke supplement semasa hamil ?

Perlu ke supplement semasa hamil dan menyusu ?

Waktu mengandung dan menyusu adalah satu satunya tempoh yang mana tabiat pemakanan kita mempengaruhi seseorang yang lain.

Kalau biasanya makan tak kisah bab kalori, khasit… tapi waktu mengandung dan menyusu.. silalah beri perhatian.

Kalau biasanya suka beri alasan : Saya tak boleh telan la susu protein, atau saya tak boleh telan la pil besar besar, maka waktu mengandung ni telan sajalah. Jangan pentingkan diri sendiri tau. ada seseorang istimewa yang mahu membesar dan sihat di dalam. Dahulukan dirinya ya para Ibu.

Set YES Prenatal. Ambil secara lengkap setiap hari demi kesihatan ibu dan janin sepanjang 40 minggu kehamilan.

YES HEALTHY PRENATAL:
1 ESP
1 OMEGAGUARD
1 OSTEMATRIX
1 B-COMPLEX
1 VITA-LEA
1 SUSTAINED RELAESE VITA C

Set YES Postnatal. Ambil secara lengkap setiap hari sepanjang tempoh berpantang dan menyusu sehingga bayi berusia 2 tahun.

YES HEALTHY POSTNATAL:
1 ESP
1 OMEGAGUARD
1 ALFALFA (S)
1 B-COMPLEX
1 VITA-LEA
1 SUSTAINED RELAESE VITA C

WhatsApp 012-3252171 #HayneemLegacy #shakleePresint11 #ShakleePutrajaya #shakleeCyberjaya #shakleeUPMserdang #YESprogram #prenatal #postnatal #pragnency #shakleesupplement

Friday, December 4, 2015

Elak tulang rapuh dengan Shaklee Ostematrix

Ostematrix ni feveret saya.

Korang tau tak ?
Wanita lebih banyak kekurangan kalsium seawal umur 30 tahun. Time tu lah datang sakit pinggang, lenguh kaki tangan, sendi bunyi kruukk kraakk...

Tu tandanya anda kekurangan kalsium. Lagi parah bila anda hamil, dah bersalin dan mula menyusukan baby. Laju aje jisim tulang tu berkurang.

Sehari 4 biji Ostematrix in sya Allah mampu membantu top up balik kalsiun yang hilang. Tulang kembali berjisim padat, lenguh2 sendi pun berkurang.

Tak caya ? Cer try beli dan amalkan dalam seminggu. Yakin dan pasti anda akan puas hatu. In fact korang akan rasa lebih segar setiap pagi seawal waktu tahajjud.

WhatsApp 012-3252171 Marsyithah Khidzir Agent Shaklee Anda.

Thursday, December 3, 2015

Shaklee untuk pengidap asma (lelah).

Saya seorang pengidap asma sejak kecil lagi. Setiap tahun memang sejak kecil dah biasa minum ubat lelah segala. Kadang-kadang rasa bisan biala asyik mengahadap ubat saja.

Bila dah besar nu, dah pandai cari ubat sendiri.. sebolehnya memabg sanga nak elak ubat lelah dan inhaler.

Pertemuan saya dengan produk Shaklee membantu saya memgatasi masalah asma. Asalnya saya mengamalkan hampir kesemua produk supplement shaklee. Later sedar tak sedar masalah asma saya langsung macam hilang. Alah habuk pun mampu dikawal lagi. Maka saya mula lah mencari punca dari mana datangnya kelegaan tu.
Hasil bacaan dan pertanyaan dari pakar nutrsisi Shaklee.. ternyata ada juga supplement yang membantu mengurangkan masalah asma. Dari situ terus saya jatuh cinta dan kalau boleh tak mahu missed amalkan setiap hari. Dah jadi supplememt kegemaran dah sehingga kini.

Supplement kegemaran saya yang membantu masalah asma saya ialah Omega Guard dan Ostematrix.

Sangat manfaat bagi mereka yang asthmatic seperti saya.
~ Omega Guard menguatkan paru paru.
~ Ostematrix melegakan otot esofagus bantu elak penyempitan jika ada attack.

Supplement Omegaguard sesuai diambil oleh mereka yang berumur 1 tahun ke atas (boleh telan, kunyah atau picit dalam makanan).
Supplement Ostematrix pula sesuai diambil bermula umur 12 tahun ke atas.

WhatsApp 012-3252171 #Marsyithah untuk sebarang pertanyaan.

#asthma #shakleeMalaysia #ShakleePutrajaya #kesihatanparuparu

Bila terasa gemuk

Tiba tiba rasa badan kembang.. menggelebeh... kembung sana sini.
Rasa gemok sangat!

Supplement Shaklee pasti boleh membantu.

1. ALFALFA : Kawal selera makan dan bantu keluarkan lebihan air dari badan ( yg mengebabkan gemuk air)

2. LECITHIN : Memecahkan lemak dan juga mengasingkan leak dari makanan di peringkat awal penghadaman.

3. HERB-LAX : Clearkan usus bagi memudahkan penyerapan zat dan nutrient. Dan juga bantu perut kelihatan lebih kempis.

WhatsApp 012-3252171 #Marsyithah untuk pertanyaan lanjut. Jangan risau, pasti diberikan harga terbaik dan jimat!

Sunday, November 1, 2015

Promosi November 2015 : Sustained Release Vita C 500mg

Setiap bulan Shaklee akan buat promosi. Setiap bulan pastinya produk berbeza.

Untuk sepanjang November 2015, Shaklee mengadakan promosi jimat bagi Produk Sustained Release Vita C 500mg.

Beli 2 Sustained Release Vita C, Diskaun 5%

Beli 6 Percuma 1 Sustanained Release Vita C


Hubungi saya segera :
Fb : Marsyithah Khidzir
Email : foxnike@gmail.com
SMS/WhatsApp/Telegram : 012-3252171

Penghataran Percuma untuk sekitar Putrajaya, Cyberjaya dan UPM Serdang

Sunday, October 4, 2015

Promosi Oktober 2015 Beli 2 Diskaun 5% dan Beli 2 Diskaun 50% (Clearence Stock)

Bulan ni tawaran istimewa rangkaian supplement vitamin terbaik. 

Beli 2 GLA Complex, Diskaun 5%
Kebaikan Shaklee GLA Complex
  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf

Siapa Perlukan GLA Complex ?

  • Pesakit Diabetes
  • Perempuan yang mengalami period tidak teratur
  • Pasangan suami isteri yang inginkan zuriat
  • Individu yang ingin mencantikkan kulit, menghilangkan jeragat, jerawat, parut-parut jerawat dan mempunyai kulit sensitif.
  • Pesakit Kencing Manis – Pesakit ini tidak boleh menukar GLA dari asid linoleic. Supplemen GLA memperbaiki fungsi saraf dan boleh mencegah penyakit saraf kencing manis.
  • Penghidap Arthritis – GLA boleh menghilangkan sakit sendi, bengkak dan kekejangan pada waktu pagi. Kajian menunjukkan bahawa menggunakan GLA dan EPA (asid lemak omega-3 daripada ikan dan minyak ikan) bersama-sama akan membantu untuk arthirtis reumatoid.
  • Payudara fibrocysticOsteoporosis – kekurangan asid lemak perlu (termasuk GLA dan EPA, asid lemak omega-3) boleh menyebabkan osteoporosis. Kajian telah menunjukkan bahawa tambahan GLA dan EPA bersama-sama membantu mengekalkan atau meningkatkan jisim tulang. Asid lemak juga boleh meningkatkan penyerapan kalsium, meningkatkan deposit kalsium dalam tulang, mengurangkan kehilangan kalsium dalam air kencing, meningkatkan kekuatan tulang dan meningkatkan pertumbuhan tulang.
  • PMS – Sesetengah wanita mendapati gejal-gejala PMS mereka menjadi lega apabila menggunakan GLA. Gejala ini seperti sakit payudara dan perasaan kemurungan serta keresahan dan pembengkakan rahim.
  • Alahan – Orang yang terdedah kepada alahan mungkin memerlukan lebih banyak EFA dan sering menghadapi kesukaran menukar LA kepada GLA. Malah, wanita dan bayi yang terdedah kepada alahan kelihatan mempunyai tahap yang lebih rendah GLA di dalam susu ibu dan darah.
  • Attention Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD)
  • Ketagihan alkohol – GLA boleh membantu mengurangkan keinginan untuk meminum arak dan mencegah kerosakan hati.
  • Penghidap Kanser
  • Tekanan darah tinggi dan penyakit jantung – Kajian menunjukkan bahawa GLA, samada bersendirian atau dalam gabungan dengan dua omega-3 asid lemak penting, EPA dan DHA kedua-duanya ditemui dalam ikan dan minyak ikan, boleh merendahkan tekanan darah dan hipertensi. Bersama dengan EPA dan DHA, GLA membantu untuk mencegah perkembangan penyakit jantung.
  • Penghidap Ulser

Beli 2 Omega Guard, Diskaun 5%
Kebaikan Shaklee Omega Guard
  • Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita 
  • Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan 
  • Mencegah salur darah dari tersumbat 
  • Omega 3 dapat mengelakkan strok 
  • Mengekalkan tekanan normal darah 
  • Membantu mengurangkan ketegangan urat leher 
  • Mengurangkan sakit kepala 
  • Merendahkan kolestrol 
  • Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan 
  • Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL 
  • Mengawal masalah obesiti 
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung 
  • Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin 
  • Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak 
  • Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak 
  • Membantu menyihatkan paru-paru 
  • Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll 
  • Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus) 1
  • Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang 
  • Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon. 
  • Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan 
  • Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik  
  • Memelihara fungsi-fungsi sendi 
  • Mencegah penyakit gout

Siapa Perlukan Omega Guard ?

  • Warga Emas
  • Pesakit Jantung 
  • Wanita yang telah melahirkan anak 
  • Pesakit darah tinggi 
  • Orang yang selalu lupa 
  • Kanak-kanak berusia 1 tahun dan ke atas 
  • Pelajar 
  • Ibu menyusu 
  • Ibu Hamil 
  • Orang yang mementingkan tahap kesihatan yang bagus


Beli 2 Vita E Complex, Diskaun 50% !!
Kebaikan Vita E Complex
  • Melambatkan penuaan: Antioksidan yang tinggi dalam Vitamin E mampu melambatkan proses penuaan pada mereka yang mengamalkannya
  • Membantu mengurangkan kesan regangan atau stretchmark akibat kehamilan dan kegemukan lalu.
  • Pencegahan penyakit katarak
  • Mencegah penyakit jantung
  • Melindungi struktur membran daripada rosak
  • Mengekalkan struktur paru-paru, hati dan membran sel darah merah
  • Membantu melancarkan peredaran darah
  • Membantu memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan
  • Mengurangkan parut(boleh disapu pada tempat parut)
  • Mengendurkan otot kaki dari kekejangan
  • Meningkatkan pengeluaran air mani
  • Mengekalkan kesihatan saraf dan otot
  • Menguatkan dinding kapilari
  • Mengurangkan tekanan darah
  • Membantu mengekalkan  kecergasan dan meningkatkan prestasi atlit
  • Kulit dan rambut menjadi sihat
  • Mencegah anemia
  • Mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok
  • Memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer atau nyanyuk
  • Membantu menghilangkan parut, jerawat, jeragat dan tompok hitam
  • Membantu kesuburan(termasuk dalam set kesuburan Shaklee) dan mengelakkan keguguran
  • Merapatkan hubungan suami isteri@Vitamin Cinta
  • Membantu mencegah "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang.
  • Sangat membantu dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic buah dada.
  • Mengandungi grape seed atau biji anggur yang juga penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular.

Siapa Perlukan Vita E Complex ?
  • IBU BERSALIN-Untuk ibu yang mengalami stretchmark selepas bersalin atau turun berat badan.
  • MEREKA YANG INGIN HAMIL-Sesuai bagi ibu yang sering mengalami keguguran untuk persediaan sebelum hamil seterusnya.
  • ATLIT/AKTIF BERSUKAN-Untuk para atlit yang ingin mantain tenaga mereka sewaktu bersukan.
  • PESAKIT ALZHEIMER- mereka juga dicadangkan mengambil vitamin E untuk memperlahankan simptom yang dialami pesakit.
  • MEREKA YANG INGIN KULIT CANTIK- Untuk mereka yang mempunyai parut jerawat atau parut kecederaan dan mereka yang ingin mencantikkan kulit
  • SUAMI- Lebih tenaga (termasuk untuk seksual), ereksi lebih lama, lebih mudah terangsang, libido yang kuat, orgasma yang lebih kerap dan bersemangat, meningkatkan pengeluaran air mani dan jumlah sperma lelaki. Sebab itu ia dicadangkan untuk kesuburan lelaki.
  • ISTERI- Lebih tenaga (termasuk untuk seksual), lebih mudah terangsang, libido lebih kuat, menstabilkan hormon 'cinta' dan kewanitaan, terutama bg ibu menyusu yang mempunyai hormon prolaktin lebih tinggi (Hormon prolaktin tinggi boleh menyebabkan keinginan seksual agak kurang)


Siapa Perlukan GLA Complex ?


Kebaikan Shaklee Omega Guard

Hubungi saya segera : Fb : Marsyithah Khidzir Email : foxnike@gmail.com SMS/WhatsApp/Telegram : 012-3252171

Himpunan Testimoni Vivix Untuk Tenaga, Kencing Manis, Darah Tinggi dan Sakit Sendi

Himpunan Testimoni Vivix Untuk Tenaga, Kencing Manis, Darah Tinggi dan Sakit Sendi

Vivix membantu pesakit Auto-Immune

Vivix untuk awet muda dan hubungan suami isteri

Vivix untuk masalah alahan resdung dan tenaga

Vivix untuk Darah Tinggi

Vivix untuk masalah sendir dan kecergasan badan

Vivix untuk Diabetes / Kencing Manis

Vivix untuk Diabetes / Kencing Manis

Vivix untuk Diabetes / Kencing Manis

Vivix untuk Diabetes / Kencing Manis dan luka elak gangren

Vivix untuk Diabetes / Kencing Manis

Vivix membantu pesakit TB

Vivix untuk awet muda

Vivix untuk Diabetes / Kencing Manis dan kawalan kolesterol

Vivix untuk Diabetes / Kencing Manis



Hubungi saya segera : Fb : Marsyithah Khidzir Email : foxnike@gmail.com SMS/WhatsApp/Telegram : 012-3252171

Diskaun 50% Vita E Complex

Diskaun 50% untuk 2 Botol Vita E Complex
Hanya RM158.00 untuk 2 botol Vita E Complex.
Jimat Jimat Jimat Sangat !!

Boleh share beli dengan kawan, so sorang dapat 1 botol pada harga hanya RM79.00. Murah ker Murah ?

Tunggu apa lagi ?
WhatsApp 012-3252171 Marsyithah untuk belian.
Siapa cepat dia dapat! Selagi stock masih ada.
#HayneemLegacy #ShakleePutrajaya #shakleeCyberjaya #shakleeUPMserdang #shakleeMalaysia

Wednesday, September 30, 2015

Senarai Set Omega Guard untuk seisi keluarga

Set Combo Omega Guard

Omega Guard memberi manfaat kesihatan kepada semua peringkat umur. Omega Guard membekalkan asid lemak Omega-3 yang sangat bermanfaat untuk kesihatan manusia secara menyeluruh.

Antara kombinasi Omega Guard Combo Bajet dengan produk lain adalah seperti berikut:

1) OMEGA GUARD + ADVANCE JOINT HEALTH TABLET
• Kesihatan sendi
• Memudahkan pergerakan
• Meningkatkan kesihatan pesakit arthritis dan gout

2) OMEGA GUARD + ALFALFA COMPLEX
• Detox dan membantu membakar lemak.
• Kawalan kolesterol
• Kesihatan jantung
• Bermanfaat untuk pesakit gout dan artritis
• Kesihatan sendi
• Meringankan sembelit dan buasir

3) OMEGA GUARD + CAROTOMAX
• Kesihatan mata
• Mengurangkan risiko mata kering
• Melegakan masalah kulit
• Kesihatan tisu kulit
• Meningkatkan imuniti

4) OMEGA GUARD + CHEWABLE VITA C
• Meningkatkan kesihatan anak
• Manfaat buat pesakit asma
• Kulit yg sihat

5) OMEGA GUARD + COQ HEALTH PLUS
• Keishatan jantung
• Kawalan kolesterol
• Mencegah salur darah dari tersumbat
• Kecantikan kulit
• Kesuburan lelaki

6) OMEGA GUARD + ESP
• Tenaga berpanjangan
• Kawalan paras kolesterol
• Kecantikan
• Sesuai utk ibu mengandung & menyusukan anak
• Kulit yg sihat berseri
• Slimming

7) OMEGA GUARD + GARLIC COMPLEX
• Mengawal darah tinggi
• Kawalan kolesterol
• Mengurangkan pemendapan atesklerosis dan lemak
• Bantu rawat asthma

8) OMEGA GUARD + GLA COMPLEX
• Kawalan kolesterol
• Kecantikan
• Melembapkan kulit
• Menangani jeragat
• Kesihatan sendi
• Anti radang
• Kesuburan wanita
• Mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita

9) OMEGA GUARD + HERB-LAX
• Slimming
• Meringankan sembelit dan buasir
• Mengempiskan perut

10) OMEGA GUARD + LECITHIN
• Slimming
• Kawalan paras kolesterol
• Kesihatan jantung
• kesihatan sendi
• Meningkatkan perkembangangan memori (janin, kanak-kanak dan orang dewasa)
• Mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati

11) OMEGA GUARD + NUTRIFERON
• Meningkatkan pertahanan tubuh
• Melindungi dari batuk dan selsema
• Manfaat untuk pesakit asma dan eczema

12) OMEGA GUARD + OSTEMATRIX
• Membantu melegakan simptom senggugut
• Menggalakann kulit yg cantik
• Menggalakkan tulang yg kuat
• Membantu mengurangkan risiko penyakit jantung
• Melegakan sakit2 sendi

13) OMEGA GUARD + SR VITA C
• Manfaat kesihatan kulit
• Meringankan asma
• Meringankan eczema
• Meningkatkan system pertahanan badan
• Meringankan batuk dan selsema
• Kawalan kolesterol
• Mempertingkat kecerdasan mental
• Kecantikan
• Bermanfaat utk perkembangan saraf dan otak bayi
• Sesuai untuk ibu mengandung & menyusukan anak

14) OMEGA GUARD + VITA E COMPLEX
• Kesihatan jantung
• Kecantikan kulit
• Kesuburan lelaki
• Mencegah salur darah dari tersumbat

15) OMEGA GUARD + ZINC COMPLEX
• Kawalan diabetes
• Meningkatkan sistem imun
• Kesuburan lelaki
• Kesihatan kulit

16) OMEGA GUARD + MEAL SHAKES
• manfaat untuk masalah asma dan eczema anak2
• meningkatkan kesihatan
• menguatkan daya ingatan dan tumpuan
• memberi tenaga dan selera
• meningkatkan daya tumpuan

Wednesday, September 9, 2015

Lapar tengah malam ?

Minum 1 sudu bancuhan ESP sebelum dinner bantu kita kenyang lebih awal dan logiknya pengambilan hidangan makan malam  akan  dapt dikurangkan. So takdelah malam nanti tido dengan perut penuh a.k.a #buncit

ESP bulan ni promosi.
Beli 2 dapat #diskaun5peratus .
Dan kalau beli 6 (pakat2 dengan kawan/family) dapat lagi 1 #PercumaESP .

WhatsApp 012-3252171 #HayneemLegacy #ShakleePutrajaya #shakleeMalaysia #shakleeCyberjaya #shakleeUPMserdang #promosiESP

Tuesday, September 8, 2015

ESP Jimat dengan harga Ahli

Bulan ni promosi Shaklee ESP. Ramai yang suka sebenarnya. Dari mak mak ke atok opah dan jejaka handsome. Semua suka ESP. Rasa lemak lemak, takde bau soya, manis pun tak sangat. 

Contoh keperluan protein untuk wanita.

Sebab apa ramai suka ? Kesan minum ESP ni  sebab lebih bertenaga dan cergas, kenyang lebih lama, sesuai untuk mereka yang nak jaga pengambilan makanan dan nak kuruskan badan. Efek minum ESP ni nampak sangat ketara pada kulit. Kulit dah tak kering, tona kulit pun sekata dan tak kusam. Lekuk lekuk parut jerawat yang hitam hitam tu pun pelan pelan hilang.

Jangan kata perempuan je minum ESP, lelaki pun boleh. Tengok muka pun dah nampak bezanya kan?

Semalam punya stock ESP Promo Buy 6 Free 1 licin kena sapu. Ni tinggal 2 lagi. Nak cepat? WhatsApp saya segera.

Ni semalam punya delivery. Semua pakat borong lebih dari 1 sempena harga ESP tengah promosi murah.


 
Set Shaklee Buy 6 Free 1. Promosi hanya sepanjang September 2015


Promosi besar besaran ESP ni hanya sepanjang September 2015 saja. 
Jangan belu dengan harga runcit lagi. Jadi je ahli dan anda berpeluang nikmati penjimatan lebih hebat.
Hubungu saya segera di nombor 012-3252171 . Nak lebih senang boleh SMS atau WhatsApp je. 

Pembayaran bagi keahlian dan product order boleh dibuat secara Tunai, Money Transfer Online Banking, Debit Card dn juga Credit Card.

Wednesday, September 2, 2015

Promosi September 2015 : Shaklee ESP dan Vitalea For Children

Bulan ni Promosi produk favourite pengguna Shaklee. 

Senarai Promosi bulan September 2015:

1. Beli 2 ESP dapat 5% Diskaun


2. Beli 6 ESP dapat PERCUMA 1 lagi ESP


3. Beli 3 Vitalea For Children PERCUMA 1 lagi Vitalea For Children

Hubungi kami bagi mendapatkan tawaran harga lebih baik dan lebih penjimatan.
Minat untuk belian individual juga masih dapat tawaran harga jimat.

WhatsApp/SMS/Telagram : 0123252171
Cari kami di Instagram #HayneemLegacy
Email kami di : foxnike@gmail.com

- Marsyithah -

Tuesday, August 25, 2015

Bebas masalah kolesterol dengan Shaklee

Bagaimana Omega Guard berfungsi untuk menurunkan tahap kolestrol?

Omega Guard membantu menyingkirkan enapan dan mendapan kolestrol jahat (LDL) yang sedia ada pada salur darah.

Dengan bantuan Alfalfa Complex Shaklee bersama Omega Guard boleh membantu mengangkut keluar kolestrol jahat, lemak-lemak dan toksin keluar dari badan anda.

Bagaimana Phytocol-ST mencegah penyerapan kolestrol daripada makanan?

Phytocol membantu membina blok yang boleh menghalang penyerapan kolestrol dalam darah..selalunya dicadangkan diambil bersama makanan atau sebelum makan makanan berlemak dan berkolestrol.

Bahaya Deodrant

Bahaya Deodorant.
Berikut adalah sebab kenapa Deodorant tu merbahaya.
Bahaya Deodorant Anti-respirasi

Dah bertahun saya tak amalkan penggunaan deodorant. Asalnya sebab tak selesa ketiak rasa melekit dan kadang nk kena anginkan ketiak pagi pagi kat kipas untuk memastikan sapuan deodorant tu betul betul kering baru boleh sarung baju. So sudahnya memang tak pakailah. 

Apa saya buat untuk elak bau badan ? Pastikan kita kerap mandi dan jaga kebersihan. Dan sejak 3 tahun saya dah mengamalkan Shaklee Alfalfa Complex. Ia merupakan herba semulajadi yang tinggi khasiat dan nutrient. Alfalfa sangat membantu dalam proses menyahtoksik dari badan. So bila badan dah takde lebihan toksi, badan atau lebih sepsifik lagi ..Ketiak.. In sya Allah sukar nak berbau.



Cubalah. Kita tak tau selagi kita tak cuba.

Wednesday, August 19, 2015

Cover version derang untuk lagu Aku Yang Dulu Bukan Yang Sekarang (Tasneem Irfan)

Macam-macam ragam anak-anak ni.
Jom layan prsembahan #anakOmega saya. Cover version derang untuk lagu Aku Yang Dulu Bukan Yang Sekarang.

Syok tengok Adek ketuk sliper. Hahaha....



Sekian, terima kasih. Semoga anda terhibur.

Makan banyak masih kurus

Sejak sejak nak ke hujung bulan ni, kami dah banyakkan memasak je untuk dinner. Takde lagi gedik-gedik nak makan kedai stakat nasi putih telur dadar tu.

Ye lah, lebih jimat, anak-anak pun lebih selesa makan di rumah. Boleh kata derang dah cemuih makan kat kedai, lagi lagi kalau mamak. Oh.. maafkan Ibu ye anak anak.

Harini masa simple je. Telur goreng (2 biji), kembung bercili dengan sayur lemak kobis.

Balik-balik kerja terus masuk dapur memasak untuk makan malam. Sebelum maghrib, anak-anak dah siap makan bersuap.

3 senduk nasi setel dihabiskan Adek dan Kakak. Skarang ni Ibu dah tak perlu risau anak tak mahu makan, atau takde selera makan. Derang ni asal tak pedas n lauk ikan goreng atau telur... semua kasi licin. Kalau dulu sebelum derang amalkan Shaklee, Ibu hampir setiap hari nangis nak memujuk derang makan. Namun sekarang tidak lagi. Hahah...penangan Mealshake lah ni. Dulu badan anak bila duduk melengkung, nampak tulang belakang berbonjol bonjol. Sekarang dah takde semua tu. Tulang tulang dah diselaputi isi dah semua. Alhamdulillah.. anak sihat, Ibu tak susah hati dah.

Hari ni, entah apa kisah si Adek ni. Masa makan bersuap dengan Kakak, dah habis sepinggan. Pastu trip kedua pulak dengan Babah dia pukul 9 pulak sambil tengok siaran bola Pahang lwn Felda. Tak habis setakat tu, cuci mulut pulak dengan biskut Apolo 4 bungkus. Nak tido ni, 1 botol susu+Mealshake setel sebelum lena.

Anak-anak ni kan.. makan banyak tapi tak jugak gemuk gemuk.  Haih.. yg pasti derang sangat aktif walau di mana saja. Melompat, berlari, bermain sana sini. Tambahan pula, dengan amalan 1 biji OmegaGuard setiap hari, juga membantu tukarkan lemak lemak badan kepada tenaga. Tu pasal agaknya derang ni tak gemuk-gemuk. Ye lah tu kan...

Tuesday, August 18, 2015

Manfaat Shaklee OmegaGuard

24 Manfaat Minyak Omega-3 dari Shaklee OmegaGuard

1.  Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2.  Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3.  Mencegah salur darah dari tersumbat
4.  Omega 3 dapat mengelakkan strok
5.  Mengekalkan tekanan normal darah
6.  Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7.  Mengurangkan sakit kepala
8.  Merendahkan kolestrol
9.  Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik 
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout

Selain itu, Omega 3 yang terkandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak sepert:-
- Mencegah insomnia
- Mengurangkan tekanan emosi
- Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
- Membantu memperbaiki masalah autism
- Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
- Mengurangkan masalah schizophrenia - Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak

Masalah Blackhead ?




APA ITU BLACKHEAD
  • Blackhead - nama dalam keperubatan adalah Open Comedo.
  • Ia adalah kandungan yang  menjadikan liang pri pada kulit muka tersumbat.
  • Selalunya berlaku ada dinsekitar hidung, pipi, kawasan tepi bibir dan dagu.
  • Berwarna kekuningan atau hitam. 


Apa yang menyebakan blackhead ?
  • Blackhead tidak berpunca dari kotoran dari persekitaran.
  • Blackhead terjadi apabila terdapat lebihan minyak dan sek kulit mati yang terkumpul pada kelanjar 'Sebaceous' di permukaan kulit.
  • Apabila lebihan minyak ini terdedah kepada udara, akan berlaku pengoksidaan. Tindakbalas ini menyebabkan lebihan minyak yang terperangkap pada liang kulit menjadi hitam. 
  • Kerana itulah jika kita picit keluar blackhead ni, warna hitam hanyalah pada bahagian atas sahaja.

Sekiranya liang pori-pori kita kecil, maka ianya akan kurang terdedah kepada udara dan sukar untuk membentuk blackheads, tetapi kemunhkinan masih ada juga iaitu dikenali sebagai whiteheads. 
Blackhead akan menjadi teruk jika terdapat kotoran dan serangan bakteria tersumbat berasama dalam liang pori-pori yang mana akan menghasilkan jerawat.




Cara cara mengatasi masalah blackhead.

Hormon
Hormon badan yang tidak stabil adalah salah satu punca terhasilnya lebihan minyak pada permukaan kulit. Kecelaryan hormon biasanya berlaku di kalangan remaja terutama semasa fasa perubahan umur akil baligh. Masalah ketidakseimbangan hormon juga sering berlaku kepada wanita sekitar waktu menstruasi (period). Pada masa inilah akan berlaku masalah jerawat dan kulit berminyak yang berlebihan.

 
Rajin-rajinlah mencuci muka
Perlu rajin sikit membersihkan muka. Ini bagi membersihkan kotoran yang terperangkap di celah celah liang kulit. Namun perlu dipastikan produk pencuci yang digunakan adalah sesuai dengan jenis kulit. Contohnya jika kulit anda lembab dan berminyak, gunakan pencuci muka yang berbuih. Manakala jika kulit muka anda kering dan menggelupas, elakkan penggunaan pencuci muka yang berbuih kerana ia akan menghilangkan lapisan minyak pada kulit dan menjadikan kulit muka lebih kering dan menggelupas. 


Makan makanan yang membantu dalam mencantikkan kulit
Amalkan memakan buah buahan dan sayur sayuran segar, bijirin organik dan ikan. Ini membantu mengurangkan masalah kulit berminyak dan juga membantu menstabilkan hormon yang mana merupakan punca terjadinya blackhead.
Jura, kurangkan makan beminyak, bergoreng, manis bergula dan mengandungi kafein.
Jaga pemakanan anda. Seperti yang selalu disebut, perut adalah punca segala penyakit. 


Berhenti merokok
Jika anda merokok, sangat digalakkan anda supaya berhenti merokok.
Bahan kimia dari asap rokok sangat menganggu fungsi hormon dalam badan.
Gantikan ketagihan merokok itu dengan mengamalkan minum air putih.


Tidur secukupnya 
Dapatkan sesi tidur sekurang-kurangnya lapan jam pada waktu malam. Ini bagi memastikan tubuh badan betul-betul rehat dan rileksbagu memberi peluang kulit untuk proses pemulihan. Tidur juga sebagai anti stress. Stress yang berlebihan akan membuatkan kulit lebih berminyak dan kusam.


Bersenam
Bersenamlah sekurang-kurangnya 2 kali seminggu kerana ini membantu hormon kita berfungsi dengan lebih stabil. Jika tidak dapat melakukan senaman penuh, amalkan senaman berjalan kaki.


Daripada info diatas, saya kini ingin cadangkan beberapa supplement untuk membantu memenuhi pemakan harian anda kearah mengatasi masalah blackhead dan seterusnya ke kecantikan kulit.


GLA Complex - GLA adalah satu supplement yang membantu menstabilkan hormon baik lelaki mahupun perempuan. Apa yang best dengan GLA Complex Shaklee adalah ia di padukan dengan vitamin E..

Vitamin E complex - Seperti yang kita sedia maklum vitamin E adalah vitamin yang sudah femes untuk kecantikan kulit dan awet muda. Ia membantu dalam penghasilan sel kulit yang baru. Namun jika anda mengamalkan Vitamin GLA, tidak perlulah memakan Vitamin E complex. Kalau nak juga makan kedua-duanya, hubungi saya untuk konsultasi ya...

Vitamin B complex - Membantu dalam sintesis dan tisu baru, membantu dalam pengagihan oksigen pada tisu, mengatur hormon, terlibat dengan pertumbuhan sel, membantu dalam keadaan stress, memelihara kulit dari dalam dan menghilangkan garis-garis halus pada muka..

Vitamin C - Membentuk Kalogen yang mengukuhkan sel kulit dan paling penting sebagai kuasa penyembuh (healing) untuk membantu pemulihan luka dan kudis.


Itulah supplement yang minimum ya.. kalau nak tambah ESP lagi bagus.. Protein dari ESP membantu penggantian sel mati dengn lebih cepat, hasilnya sudah tentu kulit yang lebih lembut dan mencerah.


Jika nak tambah skincare yang berasaskan bahan semulajdi, ada Skincare dari Shaklee iaitu Set NutriWhite atau Set Enfuselle. Saya sangat syorkan set Enfuselle bagi mereka yang berkulit sensitif atau mengalami kerosakan akibat tersilap memakai produk kecantikan.




Monday, August 17, 2015

Masalah Handphone kena bar

Kisahnya harini... err.. actually.. since Jumaat kot, kalau kira harini dah masuk 4 hari Celcom dah bar line handphone.

Haih.. dulu masa pakai Maxis, rilek je tak bayo sampai rm300, takde kalut dia nak bar ker hapa. Just dia suruh Along dia je calling calling kacau hidup kami untuk bayar bill telefon. Haha.. kami bayar je, takde niat nak lari hutang. Tapi biasalah, bila tukang pembayornye sibuk spanjang hari. Walaupun duk lalu maxis centre tu 2-3 kali sehari, tetap jugak tak singgah bayar. Sudahnya bila bini call guna telefon ofis baru la berkejar nak pegi bayar. Dia tau businss bini dia sangat bergantung pada handphone dan internet.

Bila bertukar ke Celcom ni pulak. Macam2 masalah timbul.
1. Bill tak pernag dapat. Walaupun dah mintak di email kan, masuk bulan ke 3, masih tak terima bil.

2. Coverage ok je, tapi ada certain hari, internet amat menyukarkan. Selalu sangat kena buat tarian tunjuk langit.

3. Bil blom bayar pasal tak dpt bil kat email, oklah hutang rm200++ tu kira ue la korang nak bar. Tapi harini.. hutang rm56.00 je pun, beriya celcom pegi bar. Adoi laa... sikit punya hal mau kecoh.

So harini, sangat bernasib baik sbb boleh pinjam wifi ofis skejap. Tapi sangat limited sbb ramai berebut nak pakai. Hahaha....
Dari pagi memang usaha nak bayar bil kat website Celcom. Tapi payment tak lepas. Suspek line internet ofis tidak membenarkan aktiviti online shopping agaknya. So derang sekat semua online payment melalui website.

Masuk petabg sket, tadi try bayar pakai maybank2u. 2 kali jugak lah try, kali pertama tak lepas. Tak tau kenapa.
Try kali kedua dengan selawat banyak banyak, akhirnya berjaya juga buat payment.

Fuh, harini mmg agak mencabar. Dengan internet handphone kena bar, dengan nak melayan whatsAppp customer lagi. Nasib baik customer memahami. Sbb replay pun lambat. Ye lah kan.. terpaksa berebut internet ofis spanjang hari. Haih....

Thursday, August 13, 2015

Akibat kekurangan Iron (Zat Besi)

RASA letih, tidak sihat, emosi mudah terganggu dan tubuh lemah sering berlaku pada kebanyakan wanita mengandung hingga mereka terlepas pandang dan menganggap ia perkara normal sehingga ia tidak diberikan perhatian serius.

Mereka mengabaikan gejala yang dialami kerana menganggap semua itu adalah kesan akibat perubahan hormon dalam badan, namun sebenarnya bagi seorang daripada tiga wanita, masalah terbabit boleh menandakan gangguan yang lebih serius iaitu anemia atau kekurangan sel darah merah akibat tidak mendapat zat besi secukupnya.

Pakar Obstetrik dan Ginekologi Hospital Pantai Kuala Lumpur, Dr Premitha Damodaran, berkata ramai masih tidak tahu masalah kekurangan zat besi yang serius adalah merbahaya dan ia boleh menyebabkan masalah kesihatan serius bukan saja kepada ibu, tetapi turut memberi kesan pada bayi yang dikandungnya.

Beliau berkata, wanita bukan saja perlu mengambil zat besi yang cukup semasa mengandung, tetapi ia juga penting sebelum proses mendapatkan zuriat. Kepentingan zat besi semakin bertambah selepas melahirkan anak dan sepanjang tempoh menyusukan anak.

“Zat besi adalah komponen utama dalam sel darah merah yang menghantar oksigen ke seluruh badan untuk memastikan kelangsungan hidup.

“Oleh itu, wanita yang menghadapi risiko anemia perlu merancang dan menjaga diri ketika hamil serta selepas melahirkan anak dengan mengawasi kandungan darah mereka.

“Apabila bilangan sel darah merah kurang daripada normal (12 hingga 15mg/dl) wanita menghadapi risiko mengalami jenis anemia yang paling umum iaitu anemia kekurangan zat besi,” katanya.

Menurutnya, kekurangan zat besi dalam badan berpunca daripada diet yang tidak cukup zat besi, penyerapan rendah oleh badan, kesan sampingan ubat tertentu, keadaan genetik, kehilangan darah teruk dan kehamilan.

Wanita hamil memerlukan zat besi tambahan untuk menghasilkan lebih banyak darah bagi menyokong keperluan khasiat pemakanan diri sendiri dan juga tumbesaran bayi mereka.

Katanya, dianggarkan wanita memerlukan kira-kira 50 peratus lebih banyak zat besi ketika hamil iaitu pertambahan jumlah daripada 15mg/dl kepada 27mg/dl sehari.

“Malangnya, ramai wanita memulakan kehamilan tanpa mempunyai simpanan zat besi secukupnya untuk memenuhi permintaan lebih tinggi badan terhadap mineral itu, menyebabkan anemia kekurangan zat besi yang berlanjutan berlaku sehingga selepas melahirkan anak,” katanya.

Antara wanita yang berisiko mengalami anemia kekurangan zat besi selepas bersalin ialah:
~ Wanita yang disahkan menghidap anemia kekurangan besi semasa hamil
~ Wanita yang mengalami kehilangan darah berlebihan semasa melahirkan anak
~ Wanita yang sudah beberapa kali melahirkan anak
~ Ibu yang menyusukan bayinya

Bagaimana hendak mengetahui jika seseorang wanita itu mengalami anemia? Antara gejala anemia yang sering dilaporkan ialah pucat, letih, lesu, sesak nafas dan jantung berdegup laju.

Bagi menambah bekalan zat besi ketika proses mendapatkan zuriat, semasa hamil dan menyusukan bayi, Dr Premitha menyarankan meningkatkan pengambilan makanan kaya zat besi seperti ayam, sayur berdaun hijau, kekacang, hati, bijirin penuh, buah-buahan kering seperti prun dan kismis, kekacang, tembikai, labu, bijan dan tauhu.

“Dalam kebanyakan kes, doktor mengesyorkan pil zat besi tambahan untuk merawat anemia. Pilih rumusan besi yang boleh diterima oleh badan kerana ia penting untuk memulihkan kekurangan hemoglobin dan mengoptimumkan penyerapan zat besi, membantu wanita menangani anemia semasa hamil dan juga mengurangkan kesan sampingan seperti sembelit.

“Wanita yang menghadapi risiko anemia juga boleh mempertimbangkan pilihan zat besi tambahan dengan salutan perasa untuk melindungi rasa logam,” katanya.

Selain itu, bagi meningkatkan keberkesanan terapi zat besi, ibu disyorkan mengambil zat besi, folat, kuprum dan zink tambahan bersama makanan untuk mengurangkan kesan rencatan.

Vitamin C tambahan disyorkan diambil bersama makanan kerana diketahui meningkatkan serapan zat besi manakala teh dan kopi mengurangkan serapan zat besi jika diambil satu atau dua jam sebelum mengambil zat besi tambahan.

Kalsium tambahan pula disyorkan diambil secara berasingan daripada zat besi, contohnya sebelum tidur, untuk mengurangkan rencatan kepada penyerapan zat besi.

Memahami anemia dan kehamilan

Wanita hamil memerlukan 50 peratus lebih banyak zat besi.

Golongan berisiko adalah wanita yang pernah disahkan menghidap anemia ketika kehamilan terdahulu, pernah mengalami kehilangan darah berlebihan semasa melahirkan anak, wanita yang sudah melahirkan anak beberapa kali dan ibu yang sedang menyusukan bayi.

Gejala dan kesan anemia terhadap kehamilan

Gejala anemia adalah pucat, letih, lesu, sesak nafas dan jantung berdegup laju.
Risiko keguguran, kelahiran pramatang, bayi kecil, koma serta peningkatan kebarangkalian ibu meninggal dunia.

Pengesanan

Pemeriksaan di klinik atau hospital untuk menentukan tahap hemoglobin dalam badan melalui ujian darah.

Sebelum merancang untuk mengandung, wanita digalakkan bertemu doktor dan menilai tahap hemoglobin dalam badan mereka.

Pencegahan dan rawatan Meningkatkan pengambilan makanan kaya zat besi seperti ayam, sayur daun hijau, kekacang, hati, bijirin penuh, buah-buahan kering seperti prun dan kismis, kekacang, tembikai dan labu, bijan dan tauhu.

Dalam kebanyakan kes, doktor mengesyorkan pil zat besi tambahan untuk merawat anemia

Licin!

Follow up dari posting semalam pasal cheesecake.

Sudahnya tuan cake sendiri just dpt rasa 1 slice kecik aje each cake.

Dua dua oreo cheesecake dan lemon cheesecake licin dalam 1 batch tetamu saja. Hohoho... nampaknya rasa boleh tahan kut. Sbb tu cepat habis. Lagipun cheese dia takde la muak sangat sebab dlm tu dah tarus biskut oreo besar besar dah. Haha..I is kembang2 hidung dah tahan bongkak.